Φαρμακευτικός Σύλλογος Θήβας

arxikieisodoseggrafi
ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 08:33

Δεχτήκαμε μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων, σχετικά με τη συλλογική σύμβαση.

Σας παραθέτουμε τι ακριβώς ισχύει με βάση τις προφορικές ενημερώσεις από τις συναντήσεις που έγιναν στον ΕΟΠΥΥ, με τη μοναδική εγκύκλιο που ανάρτησε ο ΕΟΠΥΥ στις 3/1/2017 και τις εγκυκλίους που κατά καιρούς έχουν αναρτηθεί σχετικά με τη χορήγηση αυτών των προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

Δεν αποζημιώνονται ατομικές υποβολές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που έχουν εκτελεστεί από φαρμακεία και άλλους παρόχους από 01/01/17, δηλαδή δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τέτοιες γνωματεύσεις, να εκδώσουμε απόδειξη και να υποβάλει ο ασφαλισμένος την δαπάνη αυτή στον ΕΟΠΥΥ.

Όσο αφορά τα αναλώσιμα Σ.Δ. εκτελούμε τις ίδιες γνωματεύσεις που εκτελούσαμε μέχρι σήμερα και επικολλούμε τα ίδια κουπόνια που επικολλούσαμε μέχρι σήμερα.

Για όλα τα προϊόντα εκτός των αναλωσίμων Σ.Δ. που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, η γνωμάτευση που εκδίδει ο συνταγογράφος ιατρός, θα πρέπει να είναι ηλεκτρονική. Τα προϊόντα αυτά συνταγογραφούνται από συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, οι οποίοι υποχρεωτικά πρέπει να είναι πιστοποιημένοι στο ΕΔΑΠΥ, πχ η νοσοκομειακή κλίνη συνταγογραφείται από νευρολόγο ή φυσίατρο, τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής συνταγογραφούνται μόνο από διευθυντές κρατικών νοσοκομείων ανάλογα με την πάθηση του ασθενή.

Φυσικά για το θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία ευθύνη του φαρμακοποιού, αφού το σύστημα του ΕΔΑΠΥ μπλοκάρει την συνταγογράφηση προϊόντων σε ιατρούς που δεν τους το επιτρέπει η ειδικότητα τους.

Καμία χειρόγραφη γνωμάτευση δεν μπορεί να αποζημιωθεί.

Απαιτείται θεώρηση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης ανεξαρτήτως ποσού, τα δε προϊόντα που συνταγογραφούνται θα πρέπει να αναγράφονται στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου.

Μην ξεχνάτε να επικολλάτε τα κουπόνια που υπάρχουν στις συσκευασίες των προϊόντων.

Για όλα τα προϊόντα που μέχρι 31/12/16 αποζημιώνονταν μέσω ΕΔΑΠΥ όπως επιθέματα, συμπληρώματα ειδικής διατροφής, γάλατα, καθετήρες περιπεϊκούς, καθετήρες σιλικόνης, ουροσυλλέκτες, κ.α. απαιτείται και τώρα να επικολλούνται το barcode που υπάρχουν στις αντίστοιχες συσκευασία.

Για προϊόντα που δεν έχουν barcode και που μέχρι τώρα δεν αποζημιώνονταν μέσω ΕΔΑΠΥ, αλλά με ατομικές υποβολές των ασφαλισμένων, προφορικά ο ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι μπορούν να υποβληθούν οι  γνωματεύσεις χωρίς τα σχετικά barcode, (αναμένουμε όμως και την εγκύκλιο από τον ΕΟΠΥΥ!!!!!!!!!!)

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, από τις 20/01/17, θα λειτουργούσε η νέα εφαρμογή του ΕΔΑΠΥ, δυστυχώς ακόμη περιμένουμε!!!

Στο νέο σύστημα ΕΔΑΠΥ δεν απαιτείται εγγραφή για τα φαρμακεία που ήταν εγγεγραμμένα στο παλαιό αντίστοιχο σύστημα. Τα νέα φαρμακεία που δεν έχουν προμηθευτεί κλειδάριθμο ΕΔΑΠΥ θα περιμένουν μέχρι να λειτουργήσει η νέα εφαρμογή!!!

Μέχρι να λειτουργήσει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΔΑΠΥ, θα δεχόμαστε τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις, αλλά και τις χειρόγραφες των αναλώσιμων Σ.Δ. και θα πρέπει να τις καταχωρήσουμε ηλεκτρονικά στο νέο σύστημα, όποτε αυτό λειτουργήσει.

Μετά την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, όλες οι γνωματεύσεις θα εκτελούνται ηλεκτρονικά, χωρίς όμως να απαιτείται η χρήση των νέων μοναδικών barcode, μέχρι να τους προμηθευτούμε, άγνωστο πως και από ποιον (από τον ΕΟΠΥΥ, από τις εταιρείες,  από τις φαρμακαποθήκες ;;; )

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, προτίθεται να εκδώσει νέες τιμές αποζημίωσης για τα προϊόντα που χορηγούνται από την συλλογική σύμβαση, συμπεριλαμβανόμενων και των αναλώσιμων Σ.Δ. και ο νοών νοήτo, για ότι προκύψει!!!!!

Για τις γνωματεύσεις που αφορούν σε προϊόντα, εκτός από τα αναλώσιμα Σ.Δ., προσοχή θα πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο εκτέλεσης γνωμάτευσης και να υπογραφεί από τον ασφαλισμένο. Στην περίπτωση που αδυνατεί να υπογράψει ο ασφαλισμένος, υπογράφει το τρίτο πρόσωπο το όποιο θα πρέπει να υπογράψει και το έντυπο στοιχείων (δήλωση), τα έντυπα αυτά σας τα έχουμε ήδη κοινοποιήσει.

Είναι επιβεβαιωμένο ότι για όλα τα προϊόντα που χορηγούμε θα υπάρχει rebate, αλλά και clawback για την περίπτωση χορήγησης συμπυκνωτή οξυγόνου.

Για οτιδήποτε νεώτερο υπάρξει θα έχετε ενημέρωση μέσω email ή μέσω sms.

Σεραφείμ Ζήκας